Дайджест діяльності Центру досконалості Жана Моне за 2020 рік

Дайджест діяльності Центру досконалості Жана Моне за 2020 рік

Січень 2020 року

  1. 16 січня 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. Шнирков взяв участь у щорічній нараді Національного банку України, під час якої було представлено Стратегію розвитку фінансового сектору на 2020-2025 рр., що спрямована на реалізацію 45 із 69 норм фінансового сектору ЄС, передбачених Угодою про асоціацію.
  2. Керівник Центру досконалості Жана Моне, проф. О. І. Шнирков дав інтерв’ю для новинного порталу «Сьогодні» щодо відмови України на сучасному етапі від створення митного союзу з ЄС.
  3. 24 січня 2020 р. члени Центру Досконалості Жана Моне проф. Смирнова К.В. та доц. Святун О.В. взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Застосування практики Суду ЄС у правовому порядку України», що проходила у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду.
  4. 31 січня 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. Шнирков дав інтерв’ю телеканалу «Прямий» щодо розвитку економічних реформ в Україні, пов’язаних з реалізацією Угоди про асоціацію з ЄС.


Лютий 2020 року

  1. 3 лютого 2020 р.  академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. Шнирков дав інтерв’ю телеканалу «4» щодо поточної ситуації на валютному ринку України.


Березень-квітень 2020 року

  1. 3 березня 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. Шнирков взяв участь у конференції «Результати виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2019 році та пріоритети на 2020 рік», що була організована Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції Кабінету Міністрів України.
  2. 5 березня 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. Шнирков та експерт з права Центру досконалості Жана Моне проф. К. Смирнова отримали нагороди МОН України за наукові та освітні досягнення, у т.ч. у сфері європейських досліджень.
  3. 7 квітня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне, проф. К. Смирнова виступила із доповіддю на науково-практичній інтернет-конференції «Міжнародний досвід з імплементації та застосування угод про асоціацію з Європейським Союзом». Доповідь була присвячена висвітленню сучасного впливу судової практики ЄС на правову систему України.


Травень 2020 року

  1. 4 травня 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. Шнирков взяв участь у роботі комісії щодо конкурсу студентських робіт ЗВО України та розповів про, те як коронавірус вплине на європейську інтеграцію і солідарність, також про шанси на оновлення.
  2. 18 травня 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. Шнирков дав коментар для новинного порталу «Сьогодні» щодо поточної ситуації на ринку цементу в Україні, впливу імпорту з Росії та ЄС на виробництво і споживання продукту в країні.
  3. 26 травня 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. Шнирков дав коментар для новинного порталу «Сьогодні» щодо розвитку протекціонізму у сучасному світовому господарстві, необхідності інтеграції виробників України у глобальні та європейські ланцюги доданої вартості.
  4. У травні 2020 р. кафедрою світового господарства і міжнародних економічних відносин затверджено описи 6 освітніх програм (1 бакалаврської, 4 магістерських та 1 PhD) за спеціальністю «Міжнародні економічні відносини», в яких зафіксовано формування компетентностей студентів та аспірантів у сфері європейської інтеграції у відповідності до нового державного стандарту спеціальності та рекомендацій Міністерства освіти та науки України.
     

Червень-вересень 2020 року

  1. 22 червня 2020 р. відбувся фаховий семінар дисертації М. С. Резнічук на тему: «Міжнародно-правовий механізм функціонування зони вільної торгівлі в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Науковим керівником даної роботи є експерт Центру досконалості Жана Моне К. В. Смирнова. За результатами фахового семінару було прийнято рішення рекомендувати дисертацію М. С. Резнічук на тему «Міжнародно-правовий механізм функціонування зони вільної торгівлі в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» до захисту на здобуття ступеня доктора філософії у разовій спеціалізованій вченій раді за спеціальністю 293 «Міжнародне право».
  2. 28 серпня 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. О. І. Шнирков взяв участь у засіданні Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка щодо здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук А. Грицишин. Тема дисертаційної роботи – «Управління міжнародними резервами в країнах Центральної та Східної Європи».
  3. 14 вересня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне К. В. Смирнова виступила опонентом на публічному захисті докторської дисертації О. Р. Вайцеховської на тему «Міжнародний фінансовий правопорядок: теоретичні засади та актуальні проблеми в умовах глобалізації». Особлива увага приділялася формуванню та функціонуванню фінансового правопорядку Європейського Союзу.
  4. Упродовж вересня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне К. В. Смирнова брала участь у роботі робочої групи Міністерства освіти і науки України щодо підвищення якості вищої освіти, що обговорювала питання впровадження нових форм наповнення правничої освіти, зокрема аспектами взаємодії правового порядку України із Європейським Союзом.
  5. На магістерські освітні програми Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка вступило 10 осіб за спеціалізацією Європейський бізнес.
  6. 24 вересня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне Н. О. Піпченко, як офіційний опонент, взяла участь у засіданні Вченої ради Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича щодо здобуття наукового ступеня доктора політичних наук В. Терещуком. Тема дисертаційної роботи – «Розвиток глобальної медійної світ-системи в умовах постбіполярності», де досліджено особливості формування медійної системи ЄС.


Жовтень-листопад 2020 року

  1. 14 жовтня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне доц. С. Маковський брав участь у конференції «Поза Європою – децентралізація глобальної історії, трансокеанські відносини та виклики гетеротопії», організованої ETEE Jean Monnet Network.
  2. 19 жовтня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне доц. С. Маковський брав участь у вебінарі «Залучення імперії зла: Вашингтон, Москва та початок кінця холодної війни», організований Національним історичним центром та Центром Вільсона.
  3. 30 жовтня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне доц. С. Маковський брав участь у віртуальному саміті аналітичних центрів, який відбувся у рамках програми «Аналітичні центри і громадянське суспільство» Університету Пенсільванії.
  4. 12 листопада 2020 р. академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. Шнирков О. І. взяв участь в онлайн засіданні редакційної колегії журналу «Європейська економіка».
  5. 9-14 листопада 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне доц. С. Маковський брав участь в онлайн-засіданнях «Львівського безпекового форуму».
  6. 15 листопада 2020 р. затверджено кваліфікаційну картку Наукової школи «Європейський Союз у глобальному економічному середовищі» (керівник – академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. Шнирков О.І.).
  7. 24 листопада 2020 р. відбувся щорічний онлайн звіт директора Інституту міжнародних відносин, експерта Центру досконалості Жана Моне проф. Копійки В.В., під час якого представлено інформацію про діяльність Центру у 2020 р.
  8. 30 листопада 2020 р. відбувся захист кандидатської дисертації Зосенко О. на тему «Інтеграція України у систему електронної торгівлі Європейського Союзу» (науковий керівник – академічний координатор Центру досконалості Жана Моне, проф. Шнирков О.І.).
  9. 26-27 листопада 2020 р. Центр досконалості Жана Моне виступив співорганізатором Науково-практичної конференції «Ризики у системі сучасних міжнародних економічних відносин: виклики та можливості», проведеної в Інституті міжнародних відносин в онлайн форматі. У конференції взяли участь 62 науковці та практичні працівники з 24 закладів вищої освіти та установ з 10 міст України, зокрема, експерти Центру професори Шнирков О.І., Копійка В.В. і Чугаєв О.А. також долучились до наукової дискусії.


Грудень 2020 року

  1. 1-15 грудня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне доц. С. Маковський віддалено відвідав лекції МАЕС: Нормативна імперія Європа – проекція влади у відносинах ЄС з Північною Африкою та Близьким Сходом, професора Раффаелла Дель Сарто; Наддержава чи інструмент націй? Переосмислення історії Європейського Союзу професора Кірана Патела; Амбіції глобальної Європи – зміна клімату, стійкість та управління ЄС професора Ганса Бруйнінкса.
  2. 15 грудня 2020 р. відбувся захист Матчук Я. на тему «Цифрова дипломатія як чинник взаємодії України з країнами – сусідами ЄС», що подана на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 29 «Міжнародні відносини» за спеціальністю 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (науковий керівник – експерт Центру досконалості Жана Моне, проф. Піпченко Н.О.; голова разової спецради – завідувач кафедри міжнародних медіа-комунікацій і комунікативних технологій, доц. Даниленко С.І.; експерти разової спецради – завідувач кафедри міжнародної інформації, проф. Рижков.М.М., доцент кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики, доц. Капітоненко М.Г.).
  3. 22 грудня 2020 р. відбувся захист Слободяник О. на тему «Зовнішньополітичні комунікації як інструмент взаємодії акторів міжнародних відносин», що подана на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю 052 «Політологія» (голова разової спецради – експерт Центру досконалості Жана Моне, проф. Піпченко Н.О.; експерти разової спецради – завідувач кафедри міжнародних медіа-комунікацій і комунікативних технологій, доц. Даниленко С.І.; кандидат із соціальних комунікацій, асистент кафедри соціальних комунікацій Ю.Д. Гаврилець; науковий керівник – завідувач кафедри міжнародної інформації, проф. Рижков.М.М.).
  4. 21 грудня 2020 року в онлайн режимі відбувся публічний захист дисертації Резнічук Марини Сергіївни на тему: «Міжнародно-правовий механізм функціонування зони вільної торгівлі в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Науковим керівником даної роботи є експерт Центру досконалості Жана Моне, проф.Смирнова К.В. За результатами публічного захисту було прийнято рішення присудити Резнічук Марині Сергіївні ступінь доктора філософії в галузі знань 29 «Міжнародні відносини» за спеціальністю 293 «Міжнародне право». З дисертацією можна ознайомитися за посиланням.
  5. 22 грудня 2020 року в онлайн режимі відбувся публічний захист дисертації Пономаренко Марії Миколаївни на тему «Правове регулювання електронних державних закупівель в Європейському Союзі». Науковим керівником даної роботи є експерт Центру досконалості Жана Моне, проф. Смирнова К.В. З авторефератом роботи можна ознайомитися за посиланням.
  6. 24 грудня 2020 р. експерт Центру досконалості Жана Моне, проф. Смирнова К.В. виступила офіційним опонентом дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.11 – Міжнародне право Колесник В. Ю. на тему «Правові основи освітньої політики Європейського Союзу». З документами та дисертацією можна ознайомитися за посиланням.