«Перспективи розвитку АСЕАН: можливості для України в умовах війни»

Гість зустрічі

1 грудня 2023 року, студенти отримали чудову можливість відвідати лекцію Його Високоповажності Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Індонезія, Представника України при АСЕАН пана Василя ГАМЯНІНА на тему «Перспективи розвитку АСЕАН: можливості для України в умовах війни».

Працюючи у форматі Zoom-конференції, учасники зустрічі, організованої Центром досліджень країн АСЕАН, мали прекрасну нагоду не тільки прослухати лекцію пана Посла, а й поспілкуватися з ним, задаючи актуальні нині питання.    

Вітаючи учасників заходу, Заступник директора з науково-педагогічної роботи Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Антон НАНАВОВ подякував пану Гамяніну за підтримку кооперації з Центром досліджень країн АСЕАН та ентузіазм представників Посольства України в Республіці Індонезія, з яким вони розвивають співпрацю нашої держави з країнами АТР, у тому числі й в освітній сфері.

Антон Нанавов

Василь ГАМЯНІН, розпочинаючи лекцію, окреслив ключові особливості процесу створення, еволюції та нинішнього розвитку АСЕАН, процедурні моменти функціонування цієї організації та специфіку її діяльності на теренах Південно-Східної Азії.

«Це – найбільш строкатий союз держав з  існуючих нині, проте всі країни АСЕАН керуються загальними принципами взаємоповаги та співпраці», – зазначив пан Посол.

Сьогодні, за його словами, держави-члени АСЕАН мають достатньо високі темпи розвитку, адже на території переважної більшості з них домінує демократія і постійно відбувається налагодження відносин із зовнішніми акторами, що базується на широкому різноформатному партнерстві з країнами світу. 

У цьому ключі, пан Гамянін наголосив на важливості постійного поглиблення співпраці між Україною та АСЕАН, зокрема, на вагомості факту набуття Україною статусу партнера АСЕАН, що відкриває низку перспектив для української сторони в процесі просування своїх здобутків і досвіду на території Південно-Східної Азії.

Тому освітнє співробітництво, на думку пана Посла, теж має стати одним із передових напрямів кооперації між Україною та державами-членами АСЕАН не тільки завдяки залученню до співпраці й розробки міжнародних проєктів науково-педагогічних працівників та освітян, а й широких студентських кіл. «Особливо це важливо у важкий час російсько-української війни», – підкреслив Василь Гамянін.

Учасники зустрічі

По завершенню лекційної панелі, в ході зустрічі відбулася також інтерактивна сесія у форматі «питання – відповідь», котра охопила як теоретичні аспекти розвитку регіональної кооперації в АТР, так і практичні можливості для роботи українського бізнесу, представників сфер культури, освіти, інформації тощо в державах-членах АСЕАН. У цьому контексті, Василь Гамянін особливо наголосив на важливості зміцнення позицій України на території АТР в умовах потужної пропагандистської війни та відкритого інформаційного тиску з боку РФ, адже цьому мають протистояти всі українці в усіх регіонах світу.