Музей «Голоси Мирних»: пам’ятати, щоб вистояти і перемогти

Музей

Днями студенти 1 курсу ОП «Міжнародні комунікації» відвідали мультимедійний простір Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Експозиція розгорнута в Музеї історії Києва. Похід став частиною освітнього процесу, де студенти-комунікаційники могли дослідити можливості інструментів культури, зокрема, музейної справи у реалізації завдань з просування наративів про трагедію російсько-української війни, про мужність та справедливу боротьбу українського народу за свою свободу.  

Презентацію мультимедійного простору провів Андрій Палатний,  менеджер міжнародних відносин та куратор театральної програми GOGOLFEST, розробника експозиції.  

Завдяки креативному підходу щодо оформлення мультимедійного простору, студенти мали змогу поринути у спогади про події перших днів війни. Головною візитівкою цього музею стала «Вавилонська вежа» з валіз, яка є символом головної трагедії українського народу в ХХІ столітті – масове біженство мирних жителів України після 24 лютого 2022 року. Адже кожна валіза є мовчазним свідком страшної трагедії мільйонів українських громадян. 

Проєкт «Голоси Мирних», починаючи з 2014 року вже зібрав понад 100 тисяч відеосвідчень людей, яких війна змусила залишити  рідні домівки. Спочатку це були мешканці Луганської та Донецької областей України. Всі ці відеоматеріали є безцінною зброєю в інформаційній війні з РФ. Також вони стануть свідченнями у звинуваченнях тих міжнародних злочинців із РФ, котрі вчиняли військові злочини і давали накази на вторгнення у суверенну державу.  

Під час дискусії студенти дійшли висновку, що такі мультимедійні експозиції – це умова нашої перемоги у війні за реальність. Адже інструментами міжнародної комунікації Україна здатна донести світові, не тільки Європі чи США, а й Азії та Африці, правдиву інформацію про російську агресію та мужність нашого народу.   

Зауважимо, що похід до Музею «Голоси Мирних» відбувся у рамках «Недільної променади з професором Даниленком».                                                     

Олексій Масленніков, 1МК