Дайджест 2022 року

2022

Січень 2022

14 січня об 11:00 в Малій актовій залі свій фінальний крок у здобутті вищої освіти зробили студенти-магістри спеціальностей "Зовнішня політика та національна безпека", "Дипломатія та міжнародне співробітництво", "Міжнародні фінанси та інвестиції", "Міжнародна журналістика", "Міжнародний судовий процес”, "Міжнародне приватне право".

 

28 cічня 2022 р. о 10.00 студенти та співробітники НН ІМВ долучились до покладання квітів до могил вихованців Університету Святого Володимира - учасників бою під Крутами - Володимира Шульгіна (1894-1918) та Володимира Наумовича (1894-1918) на Лук'янівському кладовищі.

 

29-30 січня в стінах рідного НН ІМВ було проведено Всеукраїнський дебатний турнір «When words matter», де учасники обговорювали, як слова — сказані, написані та навіть ті, що просто залишились у думці - впливають на наш світ та сприйняття себе в ньому. Головною організаторкою турніру стала студентка 4 курсу спеціальності Міжнародні відносини Катерина Алєко, голова координаційного департаменту Дебатного Клубу НН ІМВ. Були запрошені дебатери з різних осередків України — Київського, Львівського, Харківського, Одеського, Волинського та інших. Поміж більше 90 учасників перемогу здобули представники Київського та Одеського відділення. Топ-суддею став Ар’є Мора, представник Київського віділення, а звання топ-спікерки здобула Тетяна Соболева з Дніпра.  Хочемо привітати з виходом до півфіналу студентів НН ІМВ Ігоря Казмірчука, 2 курсу Міжнародного права у складі команди «До Києва за 2 дні» та Владислави Сень, 1 курсу Міжнародного регіонознавства у складі «Миндального зв’язку». А також вітаємо Олександра Єременка, студента 4 курсу спеціальності Міжнародне регіонознавство з суддівським брейком. Дякуємо Раді Студентів , зокрема студентці 2 курсу спеціальності Міжнародні економічні відносини Дарині Вареник, за чудову комунікацію та зв’язок зі спонсорами. 

 

Днями представники КНУ імені Траса Шевченка – проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська та завідувач кафедри міжнародних медіакомунікацій та комунікативних технологій НН ІМВ Сергій Даниленко у якості спікерів взяли участь у міжнародній практичній конференції «Гібридні виклики сучасного світу: Україна та загрози». Організатори заходу - Міжнародний фонд «Відродження» та Фонд "Mir&CoFoundation." До учасників зібрання звернулися Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний та командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ генерал-майор Григорій Галаган. Особливістю конференції стала участь у ньому фахівців військової справи і експертів цивільних напрямів – фахівців із стратегічних комунікацій, кібербезпеки, сфери вищої освіти. До них долучилися зарубіжні гості – військові спеціалісти країн-членів НАТО, для яких досвід України з протидії гідридним загрозам з боку Росії є нині особливо цінним та унікальним. Представники Шевченкового університету, де у Військовому інституті КНУ успішно діють програми з підготовки бійців за одним напрямів діяльності ССО, у своїх доповідях та дискусії поінформували про університетський досвід підготовки воєнних спеціалістів на базі університету, а також акцентували увагу на необхідності глибшої колаборації ЗВО цивільного та військового профілю у процесі підготовки фахів для підрозділів сектору безпеки й оборони. До прикладу, на базі НН ІМВ вже багато років проходять навчання курсанти ВІКНУ. Вже у частинах, на у зоні ООС вони засвідчили високий рівень знань та навичок, що так потрібні у нейтралізації агресивного інформаційного впливу Росії. Час переходити від реакції на агресію (вторинна дія) до проактивної діяльності в інформаційному просторі, лунало у виступах. Така думка, синергії різних форматів освіти, до речі, виклика інтерес і серед іноземних колег. 

 

Лютий 2022

15 лютого була проведена лекція Постійного представника України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Філіпенко Євгенії Іллівни. У продовження тісної багаторічної співпраці Міністерства закордонних справ України та Навчально-наукового інституту міжнародних відносин у справі підготовки фахівців-міжнародників 15 лютого 2022 р. в рамках вивчення навчальної дисципліни «Дипломатична служба та право зовнішніх зносин» для здобувачів 1 року навчання освітньої програми «Дипломатія і міжнародне співробітництво» освітнього рівня «магістр» було заплановано та проведено лекцію Постійного представника України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Філіпенко Євгенії Іллівни на тему «Правові засади діяльності постійних представництв при міжнародних організаціях». 

 

6 лютого 2022 р. об 11 год. 10 хв була проведена лекція Консула України в Дубаї та Північних Еміратах ОАЕ Хом’яка Олександра Васильовича на тему «Дипломатичний захист прав та інтересів акредитуючої держави та її громадян». З метою набуття здобувачами вищої освіти освітньої програми «Міжнародні відносини» освітнього рівня «магістр» професійних навичок дипломатичної діяльності в закордонних органах зовнішніх зносин держави продовжується цикл лекцій професійних дипломатів Міністерства закордонних справ України, які передають свій багаторічний досвід майбутнім фахівцям-міжнародникам.                        
16 лютого 2022 р. об 11 год. 10 хв. на платформі Microsoft Teams  в рамках вивчення навчальної дисципліни «Дипломатична робота» була проведена лекція Консула України в Дубаї та Північних Еміратах ОАЕ Хом’яка Олександра Васильовича на тему «Дипломатичний захист прав та інтересів акредитуючої держави та її громадян». 

 

Березень 2022

Фонд розвитку Інституту міжнародних відносин повідомляє про перші надходження на єдиний рахунок викладачам та студентам НН ІМВ, чиє звичне та спокійне життя було зруйноване гулом російської авіації та ракетних ударів. Ми висловлюємо вдячність Містеру Чан Ман Гунгу, Місіс Чан Іп Міу Кван Роуз, Мамішовій Нарміні Шаіг кизи та Троян Аліні В‘ячеславівні за активну підтримку ініціативи НН ІМВ та неоціненну допомогу нашому закладу освіти. Ми закликаємо всіх долучатись до проєкту. Пам’ятайте: розмір внеску не має ніякого значення! Головне, що простягнути руку допомоги нужденним може кожен!

 

Днями відбувся міжнародний вебінар «Стратегічне партнерство між Польщею та Україною в контексті війни Росії проти Україні». Організаторами заходу стали Інститут політичних наук та адміністрування Університету імені Марії Кюрі-Склодовської в Любліні, Інститут Центральної Європи в Любліні та Центр Східної Європи УМКС. У передньому слові проф. Марек П’єтрась, директор Інституту політичних наук та адміністрування УМКС наголосив, що цей захід проводиться, зокрема, і як черговий крок у реалізації того напряму, що був започаткований у спільній Аналітичній доповіді українських та польських науковців під назвою «Стан та перспективи стратегічного партнерства Польщі та України». Саму доповідь у друковано форматі презентував один із ініціаторів проєкту проф. Валентин Балюк, директор Центру Східної Європи УМКС у Любліні. У секції «Війна Росії проти України як випробування стратегічного партнерства Польщі та України» про нові завдання для україно-польської взаємодії у інформаційній сфері та формування міжнародних документів для покарання російських пропагандистів за вчинення дій, що слід кваліфікувати як інформаційний тероризм, виступив завідувач кафедри міжнародних медіакомунікацій та комунікативних технологій проф. Сергій Даниленко.


Адміністрація НН ІМВ та Фонд розвитку продовжують висловлювати подяку тим, хто долучається до ініціативи допомоги студентам та викладачам, чиє мирне життя було зруйноване темрявою російської окупації. Цього разу до списку благодійників долучились Юлія Онищенко, Олена Радченко та Донг Сянг Лі Хуа. Ми надзвичайно вдячні тим, хто не залишається осторонь та простягає руку допомоги в цей важкий для кожного з нас час! Пам’ятайте, що долучитись до проєкту можете й Ви, адже сума внеску не важлива!

 

Травень 2022

6 травня 2022 року усі англомовні студенти та студентки Навчально-наукового Інституту міжнародних відносин мали можливість узяти участь в онлайн-дискусії, присвяченій найактуальнішим питанням захисту прав внутрішньо переміщених осіб в умовах збройного конфлікту, що були розкриті Олегом Тарасенком, старшим стратегічним юристом проєкту "Адвокація, захист та правова допомога внутрішньо переміщеним особам" (БФ "Право на захист"). Серед іншого, гість поділився власним адвокатським досвідом надання правової допомоги цій категорії осіб, а також обговорив зі студентством практику Європейського суду з прав людини з питань юрисдикції держави у контексті збройного конфлікту. Захід організувала Ольга Поєдинок, к. ю. н., доцентка кафедри міжнародного права НН ІМВ.

 

12 травня 2022 року англомовне студентство Київського національного університету імені Тараса Шевченка отримало можливість обговорити тему торгівлі людьми з к. ю. н., юристкою ГО «Ла Страда-Україна» Юлією Аносовою. Під час заходу лекторка розповіла про норми міжнародного права та права України, спрямовані на протидію цьому явищу в мирний час та під час збройного конфлікту.  Переглянути відеозапис зустрічі можна за цим посиланням.

 

16 травня 2022 року студенти та студентки І курсу магістратури відділення «Міжнародне право», які навчаються за спеціалізацією «Міжнародний захист прав людини», мали заняття з дисципліни «Гендерні питання у міжнародному праві» у форматі case study.  Юридична задача була присвячена питанню гендерно обумовленого насильства під час збройного конфлікту. Розробницею кейсу виступила випускниця нашого Інституту, консультантка Аналітичного Центру «ЮрФем» Марія Желтуха, яка також ретельно проаналізувала студентські роботи та звернула увагу на найбільш дискусійні аспекти дослідженої проблематики.  Координувала взаємодію студентської групи та запрошеної фахівчині Ольга Поєдинок, к. ю. н., доцентка кафедри міжнародного права НН ІМВ.

 

Доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Світлана Вікторівна Андрущенко виступила на засіданні Комітету з економіки та навколишнього середовища Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Її презентація розкриває негативні наслідки для екологічної та енергетичної безпеки, що несуть агресія Росії проти України та систематичні російські атаки проти української інфраструктури. Керівництво Комітету подякувало викладачці нашого Інституту за блискучу доповідь. З презентацією можна ознайомитись за посиланням.

 

Доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Максим Станіславович Каменецький разом із студентами освітньої програми “Міжнародні відносини” Оленою Юрченко, Ганною Гармаш та Анатолієм Чернишем дали інтерв’ю телевізійному каналу N1, одному з провідних медіа Хорватії. В інтерв’ю вони розповіли про ситуацію в Україні, що склалася внаслідок російської агресії проти України, поділилися своїми думками про причини та наслідки злочинів Росії проти нашої держави. Детальніше про розмову - за посиланням.

 

20–21 травня 2022 року представниці Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Європейська Молодь України» (ВМГО ЄМУ) студентки Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка (освітня програма спеціальності «Міжнародне право») Болкун Руслана, Дудко Олена та Оніщук Катерина представили резолюцію про визнання геноциду, скоєного російською федерацією в Україні на Конгресі загальноєвропейської організації LYMEC. Резолюцію англійською мовою європейській спільноті репрезентувала Оніщук Катерина. ВМГО ЄМУ є всеукраїнською молодіжною громадською організацією, яка покликана захищати права громадян України, задовольняти законні політичні, економічні, соціальні та творчі інтереси молоді, а також поширювати загальноєвропейські ліберальні цінності. Європейська ліберальна молодь, скорочено European Liberal Youth (LYMEC), є загальноєвропейською молодіжною організацією, яка прагне просувати ліберальні цінності в усьому ЄС як молодіжна організація Партії ALDE та її парламентської групи в Європейському парламенті (Renew Europe Group). European Youth of Ukraine є повноправним членом LYMEC, тобто українська організація, заснована у 2007 році, має право голосу у виборчих процесах LYMEC, долучається до заходів та організовує власні. Конгрес – масштабний захід, який обирає правління, заслуховує запропоновані членами резолюції, переглядає процедурні питання.

 

Червень 2022

Доцент кафедри міжнародних фінансів Василь Намонюк виграв Global Campus Collaborative Virtual Visitorship Grant на віртуальну мобільність від Buffett Institute for Global Affairs, Північно-Західний університет (США, м. Чикаго), який входить до числа 20 кращих університетів світу згідно з QS World University Rankings. У рамках мобільності Василь Євгенович 6 червня провів науковий семінар для професорського складу Kellogg School of Management, однієї з найпрестижніших бізнес-шкіл США. Тема його виступу: "Central bank digital currencies: the case of Ukraine". У своїй презентації він акцентував увагу на сучасному стані впровадження цифрових валют центральних банків, конкурентних перевагах для центробанку, який першим розпочне використання повноцінної цифрової валюти, особливостях впровадження та розробки e-гривні, а також моделюванні потенційного попиту на цей вид грошей в Україні. Попереду у Василя Намонюка ще інші заходи, зокрема «one-by-one meetings» з викладачами університету, які виявили бажання обговорити детальніше тему його виступу.

 

Липень 2022

14 липня 2022 року студенти Інституту міжнародних відносин взяли участь у роботі міжуніверситетського семінару “Bridging Ukraine and Spain” для студентів та науково-педагогічних працівників Університету Ла-Ріохи. У роботі семінару активну участь взяли студенти 3 та 4 курсів спеціальностей Міжнародне право та Міжнародні відносини: Ілюк Катерина, Мамотюк Єлизавета, Максимова Діана, Сальнікова Дарина, Кирячок Валерія і Москаленко Анастасія. У режимі онлайн вони представили дві презентації, метою яких було надати історичне підґрунтя українсько-російської війни, а також навести дані про військові злочини, скоєні за час воєнних дій. 

 

Студентка Інституту міжнародних відносин КНУ Олена Жуль стала призеркою у всеукраїнському конкурсі есе про відбудову України. Робота Олени була визнана однією з кращих серед 63 текстів, надісланих учасниками. Крім того, вона отримала спеціальну нагороду від партнера конкурсу, міжнародного холдингу ТECHIIA. Конкурсі есе та аналітичних статей «Відбудова країни: виклики, можливості та завдання» проводила громадська організація «Стратегічна візія». Його метою було висвітлити головні, на думку молодих фахівців, напрямки та шляхи відбудови України після війни у різних галузях: від економіки до ментального здоров'я. Запрошення долучитися до конкурсу отримали близько 100 провідних університетів України, а свої роботи надіслали 63 учасника. Серед них організатори обрали 6 робіт, в яких молоді інтелектуали запропонували найгрунтовніші ідеї щодо відбудови. Крім того, ще 4 роботи відзначили партнери конкурсу міжнародний холдинг TECHIIA, екотехнологічна компанія «Гранік» та видання «Гетьман». Роботи Учасників можна переглянути за посиланням. «Українська молодь і зокрема студентство, які сьогодні залучені до захисту країни, волонтерства, інформаційного та економічного «фронтів», мають брати участь і у визначенні того, якою буде післявоєнна відбудова та загалом майбутня розбудова України. Цей конкурс буде лише початком великої роботи — учасників цього конкурсу та майбутніх наших проектів ми плануємо долучати до системної діяльності з відбудови країни: як експертів, координаторів і практиків», — зазначає голова ГО «Стратегічна візія» Максим Савченко.

 

Вересень 2022

19 вересня 2022 року першокурсники НН ІМВ мали нагоду зустрітись з керівництвом, професорсько-викладацьким та навчально-допоміжним складом кафедр та відділень, студентами яких вони стали. Однак для відділення «Міжнародні економічні відносини» цьогорічний набір став особливим та ювілейним. Вся справа в тому, що рівно 50 років назад, а саме в 1972 році, в Київському державному університеті імені Тараса Шевченка на факультеті міжнародних відносин та міжнародного права було відкрито спеціальність «Міжнародні економічні відносини». Вже тоді її стали опановувати понад 50 студентів, серед яких 40 іноземців з вісімнадцяти країн Азії, Африки, Латинської Америки та Європи. 
З того часу відділення «Міжнародні економічні відносини» підготувало більше 7 тисяч провідних фахівців в галузі і продовжує робити це і далі.

 

Жовтень 2022

7 жовтня 2022 року англомовне студентство Інституту зустрілося в онлайн-форматі з Оксаною Вадимівною Золотарьовою, директоркою департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України. Під час заходу пані Оксана проілюструвала, як знання у сфері міжнародного права можуть допомагати відстоювати інтереси України та сприяти дипломатам і дипломаткам у їхній роботі. Зокрема, відповідаючи на численні запитання аудиторії, вона розповіла про найбільш актуальні міжнародно-правові виклики, пов’язані з агресією Російської Федерації проти України, а також про те, як Україна на них відповідає. 
Зустріч було організовано доценткою кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин к.ю.н. Ольгою Поєдинок.

 

12 жовтня 2022 року відбулася онлайн-зустріч із доктором юридичних наук, професором Андрієм Галаєм на тему: «Ефективна публічна служба: чи це можливо? Досвід, інсайди, лайфхаки». Маючи значний досвід як наукової, так і практичної роботи, зокрема в публічному секторі, пан Андрій розповів про особливості публічної служби в Україні. Серед іншого, мова йшла про показники ефективності роботи в цій сфері та способи її підвищення, про обмеження, які накладаються на публічних службовців, а також про те, з чим доведеться зіткнутися новачкам у державних органах. Зустріч було організовано доценткою кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин к.ю.н. Ольгою Поєдинок. Переглянути відеозапис онлайн-заходу можнa за цим посиланням.

 

На адресу Київського національного університету імені Тараса Шевченка надійшло звернення-підтримка від колег з Інституту політичних наук та адміністрування Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні
Академічна спільнота Інституту політичних наук та адміністрування Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні рішуче засуджує варварські ракетні удари, нанесені збройними силами російської федерації по цивільних об'єктах та мирному населенню українських міст. Такі дії є військовими злочинами, які підтверджують зневажливе ставлення агресора до норм міжнародного права. Ми з болем та обуренням сприйняли звістку про бомбардування 10 жовтня 2022 року Києва та пошкодження навчальних і дослідницьких приміщень Київського національного університету імені Тараса Шевченка, давнього партнера нашого Інституту та Університету Марії Кюрі Склодовської. З огляду на цю трагедію та війну, яку веде російська федерація проти України, а жертвами є університети, їхні академічні спільноти та інфраструктура, ми рішуче засуджуємо дії агресора та висловлюємо солідарність і підтримку для усієї академічної спільноти України, в тому числі для викладачів та студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Звертаємося до академічної спільноти Любліна, як міста східноєвропейських компетенцій, а також до академічної спільноти Польщі виразити солідарність та підтримати академічну спільноту України.

 

Листопад 2022

11 листопада 2022 року в групі ІІ курсу магістратури відділення "Міжнародне право", яка спеціалізується на міжнародному захисті прав людини, у рамках дисципліни "Захист прав мігрантів" відбулося заняття у форматі моделювання судового засідання в режимі відеоконференції. Справу для розгляду запропонувала Олена Калашник, к.ю.н., адвокатка, старша юристка з питань міжнародного захисту БФ "Право на захист", членкиня Комітету з міжнародного права Національної асоціації адвокатів України. В основу кейсу лягла реальна життєва історія одного з клієнтів пані Олени, якому в Україні було відмовлено у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.  Студенти та студентки нашого Інституту мали можливість виступити в різних процесуальних "амплуа", а декому навіть довелося виконати декілька ролей, щоб замінити одногрупників і одногрупниць, які не змогли взяти участь в онлайн-занятті. Після завершення "судового процесу" Олена Калашник поділилася своїми позитивними враженнями від побаченого і почутого та розповіла, як на практиці розглядається та вирішується відповідна категорія справ. Вона також окремо зупинилася на юридичних проблемах, з якими, починаючи з 24 лютого 2022 року, стикаються біженці та шукачі захисту, які вирішили залишитися в Україні, незважаючи на небезпеки, пов'язані з нинішньою стадією російської збройної агресії.  
Організаційним забезпеченням проведення заняття займалася к. ю. н., доцентка кафедри міжнародного права ННІМВ Ольга Поєдинок.

 

Керівниця департаменту внутрішнього аудиту компанії Kernel Діляра Кадермєєва провела лекцію для студентів 4 курсу ОПП «Міжнародні комунікації». 16 листопада 2022 р. керівниця департаменту внутрішнього аудиту компанії Kernel Діляра Кадермєєва провела лекцію для студентів 4 курсу ОПП «Міжнародні комунікації». Під час заняття пані Діляра розповіла про особливості ефективного корпоративного управління. Зустріч організовано асистентом кафедри міжнародної інформації, к.політ.н. Марією Зайцевою у межах дисципліни спеціалізації «Публічне адміністрування».

 

21 листопада 2022 року відбувся майстер-клас к.ю.н., експертки ГО "Ла Страда-Україна" Юлії Вікторівни Аносової на тему: «Запобігання та протидія торгівлі людьми в умовах війни в Україні: міжнародний та національний виміри». Пані Юлія детально розповіла про міжнародні зобов’язання України у сфері протидії торгівлі людьми, а також про механізми контролю за їх виконанням. Спілкуючись із аудиторією в форматі діалогу, вона розкрила ряд розбіжностей між українським законодавством і вимогами міжнародних договорів, а також проблем, із якими на практиці стикаються постраждалі від торгівлі людьми та особи, які надають їм правову допомогу. Особливу увагу лекторка приділила висвітленню відповідної проблематики у контексті російської агресії проти України. Захід було проведено в рамках курсу «Захист прав мігрантів», що входить до вибіркового блоку «Міжнародний захист прав людини» магістерської ОП «Міжнародне право», але долучитися могли всі, хто навчаються чи працюють в ННІМВ. Організувала майстер-клас Ольга Поєдинок, к. ю. н., доцентка кафедри міжнародного права.

 

21 листопада 2022 року у рамках дисципліни "Захист прав мігрантів" студенти та студентки ІІ курсу магістратури відділення "Міжнародне право", які навчаються за спеціалізацією "Міжнародний захист прав людини", взяли участь у майстер-класі. Захід, присвячений тематиці безгромадянства, провела адвокатка, старша юристка Благодійного фонду "Право на захист" Вікторія Волинська. Кожен із членів групи аналізував одну з заснованих на реальних подіях ситуацій та пропонував шляхи виходу з неї, а гостя ділилася своїми думками щодо ефективності таких пропозицій та власним досвідом вирішення подібних проблем на практиці. Під час зустрічі не оминули увагою і вплив війни в Україні на ситуацію з безгромадянством, адже масові переміщення населення та втрата документів є одними з вагомих причин цього явища. Водночас, спостерігається зростання «попиту» на українське громадянство. Це означає, що теми, пов'язані з громадянством і його відсутністю, є та залишатимуться актуальними. Координувала взаємодію студентства та запрошеної фахівчині Ольга Поєдинок, к. ю. н., доцентка кафедри міжнародного права ННІМВ.

 

26-28 жовтня вперше за декілька років у стінах Інституту відбувся очний ярмарок самоврядування Ради студентів. Виконуючий обов’язки Голови Ради студентів Інституту Єгор Черкун зібрав перший ярмарок студентського самоврядування з 2019 року. Метою було ознайомити першокурсників з діяльністю департаментів і клубів Ради студентів НН ІМВ та допомогти їм влитись у студентське життя. Адже самоврядування — це не тільки про навички, а й про нові знайомства та можливість зробити свої студентські роки по-справжньому найкращими. Протягом декількох днів у нових студентів НН ІМВ була можливість розцінити все та знайти застосування своїм soft and hard skills. Адже завдяки студентському самоврядуванню можна розвинути будь-які таланти: дизайн, райтинг, фотографія, співи, танці тощо. Тому у нас завжди знайдеться місце творчим та яскравим. Самі ж департаменти і клуби з креативом підійшли до організації ярмарку, вигадавши чимало інтерактивів. Наприклад, Speaking Club пригощав печивом з передбаченнями, Культурний департамент прикрасив стіл живими трояндами, а Науковий влаштував вибори з бюлетенями. І навіть повітряна тривога не зіпсувала настрою. Студенти разом спустились у бомбосховище Інституту, де спілкувались і навіть виконували Гімн України. Адже у нашій незламності — наша сила. І без того затишну атмосферу доповнили солодощі, які були не тільки на столах деяких департаментів (наприклад, Освітнього) і клубів (Клуб Японської культури), а й посеред холу ІМВ. Кожен учасник ярмарку міг порадувати себе круасаном. Адже солодощів багато не буває. А 29 жовтня відбувся онлайн-ярмарок самоврядування, на якому змогли бути присутні ті, хто з якихось причин пропустив очну подію. Отже, перепустка до веселого та активного студентського життя була успішно передана першачкам.

 

Грудень 2022

Аналітик департаменту протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації при РНБО України Аліна Юрій провела лекцію для студентів освітньої програми «Міжнародні комунікації». 8 грудня 2022 року студенти 4 курсу ОП «Міжнародні комунікації» дізнались про маніпулятивні механізми у зарубіжних медіа від співробітниці Центру протидії дезінформації при РНБО України Аліни Юрій (випускниця ОП МК). Пані Аліна зазначила, що зарубіжні медіа поширюють не відверто фейкові новини, а маніпулятивні повідомлення, співзвучні з російською пропагандою, що мають значний психологічний вплив на аудиторію. Аліна Юрій приділила увагу таким технікам маніпулювання масовою свідомістю, як клікбейт, анонімний авторитет,  «труднощі перекладу» (викривлені цитування повідомлень зарубіжних медіа), рейтингування, зміщення акцентів. Онлайн-зустріч організовано доцентом кафедри міжнародної інформації, к.політ.н. Оксаною Запорожець в рамках навчальної дисципліни «Інформаційні війни».

 

Адміністрація Навчально-наукового Інституту міжнародних відносин висловлює щиру подяку акціонерці Міжнародної платіжної системи Лео та АТ Айбокс Банк і членкині Наглядової ради БО «Фонд розвитку ІМВ» Альоні Шевцовій за неоціненний вклад у розвиток нашого навчального закладу! Завдяки її підтримці було зроблено реновацію однієї з лекційних аудиторій Інституту міжнародних відносин з використанням найсучасніших технологій. Відтепер майбутнє аудиторне навчання для студентів буде в рази комфортнішим. 
 


Представляємо нову монографію під редакцією Т. Чана, В. Копійки та О. Рогача «Глобалізація та економічне зростання Китаю». У результаті плідної та інтенсивної співпраці Інституту, кафедри міжнародних фінансів та наших закордонних партнерів світ побачила нова монографія під редакцією Т. Чана, В. Копійки та О. Рогача «Глобалізація та економічне зростання Китаю». Монографія може бути корисною всім, хто цікавиться економічним розвитком Китаю, а особливо дослідникам, аспірантам та студентам. Ознайомитись з електронним варіантом книги ви можете за посиланням.

 

Днями на базі Лабораторії міждисциплінарних медіадосліджень ННІМВ відбувся міжнародний круглий стіл «Інформаційна безпека: російсько-українська війна виставляє рахунки», присвячений виходу «Зеленої» та «Білої книги протидії дезінформації». Установами-співорганізаторами заходу стали ГО «Інститут інформаційної безпеки» та ГО «Детектор медіа». До круглого столу долучилися, зокрема: Еміне Джапарова (перша заступниця Міністра закордонних справ України), Олена Добржанська (проректорка КНУ імені Тараса Шевченка), Артем Біденко (Голова правління «Інституту інформаційної безпеки»), Дмитро Золотухін (Засновник «Інституту постінформаційного суспільства»), Руслан Степанишин (підполковник, Військовий інститут КНУ імені Тараса Шевченка), Валентин Балюк (професор, директор Центру Східної Європи Університету імені Марії Кюрі-Склодовської, Польща), Дмитро Яровий (докторант Університету Вітовта Великого, Литва). У дискусії взяли участь і аналітичні команди студентів 4-го курсу ОП «Міжнародні комунікації» під керівництвом професора Сергія Даниленка. Протягом круглого столу здобувачі освіти представили свої критичні погляди на новоопубліковану «Зелену книгу протидії дезінформації» та дали фахову оцінку її актуальності в сьогоднішній інформаційно-безпековій архітектурі. Пропонуємо ознайомитися з тезами студентських доповідей.
 


Представляємо підручник для економістів-міжнародників "Вища математика для економістів", автор - кандидат фізико-математичних наук, доцент Грисенко Марина. У підручнику системно викладено основні базові математичні поняття, твердження, методи та моделі, що застосовуються в економічних дослідженнях. Призначений для студентів економічних спеціальностей. а також широкої економічної аудиторії.